miercuri, 25 martie 2009

HAIJINI ROMÂNI PREMIAŢI ÎN ŢARĂ ŞI PESTE HOTARE


Poezia japoneză – tanka, renga, haiku, haibun - a avut încă de la întemeierea ei , un caracter competitional. La Curtea Imperială se primeau adesea răvaşe care se citeau într-un cerc restrtâns. Se isca o adevărată întrecere. Cine va da răspunsul cel mai bun? Acela se bucura de stima curţii, iar poemul său, răspuns inspirat la alt poem, avea s străbată veacurile, fiind inclus în unele jurnale ţinute de unele persoane din înalta societate, sau incluse chiar în paginile unor capodopere precum romanul medieval GENJI sau ÎNSEMNĂRILE DE CĂPĂTÂI ale doamnei Sei Shonagon.
Haiku-ul apărut câteva secole mai târziu, avea să se supună acestei tradiţii. Adesea maestrul de haiku îşi invita ucenicii în călătorii de documentare. Haiku-urile erau scrise chiar în timpul călătoriei sau a doua zi. La întoarcere, poeţilor li se oferea prilejul să-şi citească poemele. Aveau loc lungi dezbateri, în urma cărora se stabilea care haiku-uri sunt mai bune şi merită să fie publicate în antologiile colective
sau să fie incluse în haibunuri.
În perioada contemporană, după anul 1989, îndeosebi, această tradiţie a fost revigorată iar concursurile de haiku extinse şi în afara Japoniei. Luând exemplul ţării care a creat acest gen, la rândul lor haijinii din S.U.A., Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Croaţia, Serbia, Slovenia, Franţa au creat propriile concursuri internaţionale de haiku.
Spre meritul lor, nici haijinii români nu s-au lăsat mai prejos. În anul 1992, Societatea de Haiku din Constanţa a organizat un concurs de haiku. Premiile au fost înmânate în cadru festiv la 17 ianuarie 1993, iar poemele premiate au fost recitate de actori profesionişti. Trei dintre laureaţi au confirmat, devenind nume cunoscute în lumea haiku-ului:

Valentin Busuioc (premiul I)

Prin ceaţă
paznicul se întoarce
cu fluturi pe felinar


Ion Codrescu (premiul II)

Seară de Paşti-
o bătrână-şi strânge
florile nevândute

Radu Patrichi (menţiune)

Paşi târşiţi
sub castanii ruginii
spre vechea bancă

În spiritul de competenţă ce caracterizează mişcarea haiku de la noi şi de aiurea, Societatea Română de Haiku a organizat la rândul ei , în anul 1994 un concurs de haiku. S-au acordat atunci 8 premii şi menţiuni. De remarcat faptul că toţi laureaţii aveau să confirme ulterior încrederea juriului. Iată numele lor: Dumitru Velea, Titus Andronic, Ana Marinoiu, Iulian Dămăcuş, Ana Udrea şi Lucian Suciu. Anul 1994 este anul de afirmare a haijinilor români pe plan internaţional. Dacă până atunci , din câte cunosc, un singur poet , Ion Codrescu, a fost premiat peste hotare, de astă dată, opt poeme scrise de şapte poeţi romîni sunt distinse la Concursul organizat de Haiku International. De remarcat că la acest concurs au participat 4000 de poeţi cu circa 20 000 de poeme haiku. Din cele 8 poeme laureate doua au fost scrise de poeţi din Constanţa iar şase au autori din Bucureşti. Se cade să ni le reamintim pe toate, spre cinstea celor care le-au scris.



Emilia Dumitrescu


În zori pe plajă
pescari în picioarele goale
şi umbrele lor alungite


Ion Ţărlea
Melcul
printre ierburi -
o piatră umblătoare


Societatea Română de Haiku a mai organizat concursuri la nivel naţional în anii 2000, 2005, 2006.

Toţi poeţii laureaţi la ediţia din anul 2000 au confirmat în timp: Ana Udrea, Radu Patrichi, Utta Siegrid Konig, Valentin Nicoliţov, Dan Florică. La această ediţie a existat secţiune de concurs şi pentru poemul într-un vers, unde s-au remarcat Dan Florică, Dumitru Radu, Ioan Marinescu şi Ana Marinoiu.

Urmând exemplul societăţilor de haiku din Bucureşti şi Constanţa, doi împătimiţi ai poemului haiku au iniţiat concursuri de profil pe cont propriu. Primul dintre ei, Marian Nicolae Tomi a câştigat marele premiu pe anul 2004 al Concursului Kusamakura, premiu constând într-o excursie în Japonia. În urma acestei excursii, M.N. Tomi a scris cartea ZBURÂND SPRE KUMAMOTO şi a organizat Concursul de haiku de la Vişeu AD VISUM, care a cunoscut două ediţii. Poemele premiate şi altele de o certă valoare artistică au fost publicate în cele două antologii ale concursului.

În acest an Eduard Ţară, unul din cei mai premiaţi poeţi de haiku din lume, organizează la Iaşi, pe lângă concursul internaţional de origami, un concurs internaţional de haiku în limba engleză. Sunt sigur că şi acesta va duce peste hotare faima românilor, nu numai ca poeţi ci şi ca buni organizatori ai unor prestigioase competiţii de haiku.

Vreau să enumăr câteva din cele mai reprezentative succese ale autorilor români de haiku, care i-au făcut cunoscuţi peste hotare.În anul 2000 o carte scrisă de dl. Ion Codrescu, apărută în anul 1999 a fost premiată de Societatea Americană de Haiku. Tot în acei ani Sonia Maria Coman , în vârstă de numai 11 ani a primit un premiu pentru haiku care au ajutat-o să- construiască de la o vârstă fragedă o carieră impresionantă.Urmare a acelui premiu, ei i-a trimis preşedintele american o scrisoare deschisă de felicitare, a fost numită onorific ambasador al haiku-ului, iar în prezent este beneficiara unei burse la una din cele mai prestigioase universităţi din Statele Unite.

Doi dintre laureaţii unor concursuri internaţionale de haiku – domnii Marian Nicolae Tomi în 2004 şi Vasile Moldovan în 2007- au fost beneficiarii unor excursii de documentare în Japonia.

Un poet din Bucureşti, dar apropiat şi de haijinii din Constanţa, Dan Doman, a primit la un singur concurs în S.U.A., statul Hawaii , cinci premii şi menţiuni. Din cate stiu e o performanţă internatională.

Dar cel mai mare performer în domeniu, pe plan intern şi internaţional este Eduard Ţară din Iaşi, care în fiecare an obţine între patru şi şase premii internaţionale.

Printre laureaţii care au obţinut cel puţin două premii îmi face plăcerea să-i amintesc pe Dumitru D. Ifrim, Clelia Ifrim, Magdalena Dale, Mioara Gheorghe şi Manuela Miga din Bucureşti, Radu Patrichi şi Elena Manta Ciubotaru din Constanţa, Iulian Dămăcuş din Gherla, Maria Tirenescu din Cugir.

O dovadă a creşterii numărului de premii e aceea că acestea erau publicate într-un singur număr al revistei Haiku.În ultimii doi ani colegiul de redacţie s-a văzut nevoit să publice poemele premiate în ambele numere.

În încheiere aş dori să fac o trecere în revistă a poemelor premiate în decurs de un an. Am ales anul 2007, fiind un an încheiat şi deci cifrele sale se pot constitui într-un bilanţ. Pe de parte e anul cu cele mai multe poeme premiate, datoritţ creşterii numărului concurenţilor şi a calităţii poemelor trimise la concursuri, dar şi pentru aceea că trei dintre concurenţi au avut un număr mare de poeme premiate. Astfel, Maria Tirenescu, Vasile Moldovan şi Magdalena Dale sunt laureaţi ai primei ediţii a concursului internaţional RAGUNATHA IYER MEN AWARD pentru cele 327, 273 şi respectiv 154 de poeme şi fotografii publicate în revista indiană WONDER HAIKU WORLDS.

Dacă până în acest an autorii români au primit premii mai mult pentru haiku iar câţiva dintre elevii talentaţi din Constanţa, pregătiţi unii profesori care se află aici în sală, şi pentru haiga, acum genurile premiate se diversifică. Astfel, apar cele dintâi premii premii pentru tanka - Eduard Ţară premiul special la un concurs din Japonia şi Magdalena Dale, trei premii la Concursul Tanka Splendor din S.U.A.

De asemenea, revista MOONSET (Apus de lună) acordă prima distincţie unui senryu de Vasile Moldovan. De asemenea, limba engleză nu mai deţine monopolul premiilor. Eduard Ţară şi Valentin Nicoliţov sunt premiaţi în limba franceză, iar acelaşi Eduard Ţară mai primeşte premii şi menţiuni pentru poeme scrise sau traduse în italiană, spaniolă, portugheză şi germană.

Deşi sunt convinsă că mulţi dintre dv. le-au citit, consider că e şi util şi frumos să ne reamintim împreună poemele premiate anul trecut.

Haiku Calendar Ludbreg, 2007

Eduard Ţară

Sfârşitul ploii-
vechea barcă a tatei
plină cu stele

Adina Enăchescu

Pretutindeni verde...
să ne rugăm
pentru ploaie

Vasile Moldovan

Cu fiecare
croncănit de cioară
mai cade o frunză

Petre Flueraşu

Pe piatra udă
o pasăre mai stă încă -
meditaţie

SURUGA BAIKA FESTIVAL, JAPONIA, 2007
Eduard Ţară


Un pisc în ceaţă-
vechi poem de dragoste
apropae uitat


The First Love Haiku Contest, Canada, 2007
Vasile Moldovan



Pe frânghia de rufe
briza serii dezbracă
luna de kimono


Atârnând pe frânghie
rătăcită printre scutece
rochia de mireasă

The Still in the Stream Haiku Contest, Canada, 2007
Vasile Moldovan

Amorţit de frig,
în cuibul gol al rândunicii
ultimul fluture

PRIX DU LION, Monpellier, France, 2007

Valentin Nicoliţov

Cum să te iubesc
când tu faci o comedie
din viaţa mea?!

Eduard Ţară
Februarie -
clovnului îi surâde
omului de zăpadă


The Nippon 2007 Haiku Contest
Vasile Moldovan

După asfinţit
câţiva licurici luminează
drumul câinelui

The Genkissu Spirits Up! Hekinan Haiku Contest, 2007

Eduard Ţară


Câţiva licurici-
în pânnza de păianjen
stele căzute



Clelia Ifrim


Apus îndepărtat -
valurile mării vin lin spre mine
ca un prieten necunoscut


CASCINA MACONDO, Torino, Italia, 2007

Ana Ruse

Cântecul cucului-
muntele îl multiplică
pentru mama mea



Eduard Ţară

Stea căzătoare -
doar o monedă
într-o fântână


Matsuo Basho Poetry Offerings, 2007
Adina Enăchescu


Frunze arzând-
prin norii de fum
primele stele


Eduard Ţară

Primul mugur -
mi-aminteşte de durerea
măselei de minte

The R.H. Blyth International Haiku Contest,2007
Clelia Ifrim

Nimic în faţă
nimic în spate-
frunze căzând

The Haiku International Association Contest, 2007
Adina Enăchescu

La cascadă
ignorând zgomotul
privighetoarea cântă


Mainichi Haiku Contest, 2007

Manuela Miga


Izvor clipocind
departe vuietul oceanului-
un bătrân suspină



Dan Doman


Râu nămolos
cu eticheta de firmă,
o zdreanţă plutind


Maria Tirenescu

Sub teiul înflorit
gustând din cana cu ceai-
singur în noapte


Clelia Ifrim

Valurile-ntind pe ţărm
umbra femeii înecate -
lumină sărată în zori

Simona Frosin

Pământ presărat cu aur
Gauguin rămâne încurcat -
culturi de rapiţă

Închei aici cu precizarea că o parte din poemele premiate ale unor autori - Eduard Ţară, Magdalena Dale, Maria Tirenescu- au rămas pe dinafară. Sunt atât de multe încât nu le-am putut include pe toate.

Voit l-am lăsat la urmă pe cel mai tânăr laureat, Bogdan Ştefănescu, elev înclasa a V-a la Colegiul “Mihai Eminescu” din Bucureşti. Anul trecut, la numai 9 ani el a obţinut premiul I la Secţiunea în limba engleză la World Haiku Association Haiku Contest, 2007, în condiţiile în care majoritatea concurenţilor au fost din Statele Unite, iar cel care a stabilit clasamentul a fost poetul şi editorul american de haiku Jim Kacian. Iată haiku-ul premiat:

Luna recoltei-
împart cu câinele
primul codru de pâine

Între veteranul poeţilor laureaţi (75 de ani) şi mezinul lor (10 ani) există o mare diferenţă de vârstă – 65 de ani. O viaţă de om. Această realitate ne dă certitudinea că prietenii noştri de haiku vor obţine în toamnă şi în anii care vor veni noi şi prestigioase premii internaţionale spre onoare poeziei româneşti şi a celor care o scriu.



Adina ENĂCHESCU






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu