marți, 26 iulie 2016

NHK WORLD - HAIKU MASTERS - Ep.4

Lavana Kray

black clouds rumble -
our cotton candies stick
to one another

http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/tv/haiku_masters/gallery_ep004.html

O inregistrare cu dezbaterea, comentariul juriului.

 http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/vod/haiku_masters/20160726.html


Un comentariu:

  1. Traducerea dezbaterii despre poemul Lavanei Kray:

    Doua papadii se afla in pericol. Iata-le cum puful lor a fost partial spulberat de vant. In curand vor disparea de tot, in furtuna ce urmeaza sa vina, topite precum vata pe bat sub picaturile ploii, lipindu-se una de alta inainte sa nu mai fie.

    Este un poem intunecat, amenintator, cu un kireji de efect dupa primul vers, si care are o legatura slaba dar sugestiva cu fotografia.

    Cuvintele “nori intunecati” pot fi semn rau, asa ca pot intelege aceasta interpretare. Insa pentru mine, cele doua papadii sunt un semn de optimism. Poate e doar opinia mea.

    Mie mi-au sugerat exact opusul.

    Poate fi vorba de sugestia unui noi inceput. Semintele zboara, duse de puful de papadie, pentru a crea vieti noi. Zboara intr-o lume cu totul noua. Poate ca ploua, si bate vantul, insa acestea sunt doar semnele unui nou inceput care va urma. Semintele care zboara sunt un simbol al sperantei.

    Cred ca daca nu infrunti singur furtuna, daca te afli langa 2 papadii si langa un prieten cu 2 bete cu vata de zahar, nu e asa de rau ca in cazul in care ai fi de unul singur. Deci, uneori, o situatie in care te poti speria sau care e una neplacuta, ii apropie pe 2 oameni unul de altul.

    Cred ca e vorba de o lume inocenta, despre vizita unui copil la un festival sau un eveniment asemanator. Iar lumea unui copil e una efemera, nu-iasa?

    Imi cer scuze ca eu sunt cel pesimist, cu interpretarea mea.

    Nu, nu e cazul sa va simtiti astfel. Tocmai asa devin lucrurile interesante, datorita unor puncte de vedere diferite.
    Cred ca haiku-urile bune sunt acelea care ii lasa pe cititori discutand despre ele si dupa ce trec niste ani de la scrierea lor.

    RăspundețiȘtergere